Crowdfunding dłużny. Model inwestowania na miarę 2022 roku.
Crowdfunding dłużny to jeden z nowoczesnych modeli finansowania przedsięwzięć biznesowych, zyskujący w Polsce coraz większą popularność. Pozwala on na pozyskanie funduszy na rozwój firmy lub na wdrożenie nowego projektu, a zarazem okazuje się interesującym sposobem inwestowania.
2022-01-24, 14:36

Crowdfunding dłużny, określany też jako finansowanie społecznościowe jest innowacyjnym instrumentem, umożliwiającym dywersyfikację kapitału inwestycyjnego.

Portal FutureCapital.pl już w 2018 roku skupił się na crowdfundingu dłużnym. Na czym polega tego typu inwestowanie w firmy? Osoba poszukująca sposobu na pomnożenie swojego kapitału dołącza do grona inwestorskiego, a tym samym otrzymuje dostęp do wszystkich aktywnych inwestycji, opublikowanych na portalu jako aukcje pożyczkowe. Inwestor ma możliwość samodzielnej analizy i w efekcie wyboru projektu, który go zainteresuje. Ocenę ryzyka inwestycyjnego ułatwia bezpośredni dostęp do dokumentów finansowych spółki ubiegającej się o pożyczkę. Inwestor też każdorazowo decyduje, jaką kwotę i na jakich warunkach zainwestuje w dany projekt. Warto pamiętać, że można ją dowolnie modyfikować podczas trwania aukcji. Po zakończeniu aukcji grupa zwycięskich inwestorów otrzymuje potwierdzoną notarialnie umowę cywilnoprawną z przedsiębiorcą upoważnionym do reprezentacji danej spółki. Na jej podstawie następuje przelanie środków finansowych na wskazany przez pożyczkobiorcę numer rachunku bankowego. Następnie, zgodnie z harmonogramem określonym w umowie na rachunek inwestora pożyczkobiorca cyklicznie przelewa środki określone wynikające ze zobowiązania określonego umową.

Crowdfunding dłużny - jakie korzyści inwestycyjne daje finansowanie społecznościowe?

Ten rodzaj crowdfundingu to przede wszystkim możliwość pomnożenia własnych środków w środowisku pozabankowym. Inwestowanie w crowdfunding dłużny jest alternatywnym narzędziem umożliwiającym dywersyfikację zasobów inwestycyjnych. Jest to także sposobność inwestycji w polskie nowatorskie projekty biznesowe. Crowdfunding dłużny jest rozwiązaniem z obszaru fintech (financial technology), które pozwoliło oddać w ręce inwestorów narzędzie dające nieomalże nieograniczone możliwości swobodnego dysponowania kapitałem. FutureCapital.pl to przestrzeń inwestowania alternatywnego, gdzie stopa zwrotu niejednokrotnie przekracza 20% w skali roku.

Agnieszka Kopecka
PR & Marketing Manager